• White Instagram Icon

工作室地址:浙江省杭州市亚洲城市花园20幢

商务联络:continuation_stu@126.com

电话及微信:17306444528

鱼乐山房坐落于临安太湖源溪边,被省道和山坡围合的小块山间平地上,场地高于省道近3米,有台阶从省道边直接冲上场地,沿高差处有分散木廊道。之前主体为4层高巨大仿古建筑,内设30间客房。业主希望减少客房数量,提升居住的空间体验。

设计从场地出发,重新组织溪水、省道、院落和建筑之间的关系。创造有叙事感的空间序列。将分散的廊道整合成为一个近30米长的厚度界面。从省道进入大堂的流线被拉长以获得时空距离与多角度的前导景观。这个界面的两端同时还容纳了一个接待室和一个长亭。

场地内院设置为浅倒影池,并由连续廊道与片墙围合。而将动态活动区设置在廊外侧的台地之上。这样动静分区,使正对水面的客房拥有了静谧的山居体验,不大的场地也因水面反射天空而被无限扩展。

原主体建筑的5开间由原来五个客房并为三个,并在立面出挑阳台的界面厚度,让山景经过外部格栅过滤,强化了客房私密性。另外,还将原建筑立面花格门窗搜集整理,在沿溪客房外部拼贴成带有历史感的新立面。

Yule Mountain Resort is located by Taihuyuan Creek, surrounded by a provincial highway and mountain slopes. The site is nearly 3 metres higher than the highway, where direct access to the site is available through a set of steps. Several wooden corridors are laid along in-between. The main building on the site was formerly of 4-storey and antique style with 30 rooms. The owner hoped to reduce the amount of rooms and enhance the spatial experience for guests’ staying.

Inspired by the site itself, to re-choreograph the relations between the creek, highway, courtyards and buildings to generate a narrative spatial sequence was the key factor to set off the design. The dispersed corridors were merged into a 30-metre long interface, stretching the distance between the highway and the lobby to obtain a richer viewing of the surrounding vista along the way. Each end of the interface accommodates a reception and a pavilion.

The courtyard in the site was transformed into a shallow pool as an installation of water reflection, enclosed by walls and a continuous corridor, detaching the terraces on the other side where activities and events are held. The zoning provides serene experience of living in nature for guests in rooms overlooking the pool, with spatial perspective expanded by the water reflection of the sky.

The original 5 rooms on each floor of the main building were rearranged into three. A balcony extends from each room, of which privacy is enhanced by flittering the scenery through the trellis on the facade. In addition, timber doors and window frames from the original building was collected and reapplied onto the building by the creek, weaving its facade into a collage of history.

项目名称        鱼乐山房

Name            Yule Mountain Resort

项目地点        浙江 · 临安

Location        Linan, Zhejiang

项目规模        约1100㎡

Area               Approx. 1100㎡

项目类型        度假民宿

Genre             Holiday Homestay

建成时间        2018年

Completed   2018

Year