• White Instagram Icon

工作室地址:浙江省杭州市亚洲城市花园20幢

商务联络:continuation_stu@126.com

电话及微信:17306444528

舟山年轮公园秘境度假村位于舟山的军港旁的山村内,背山面海。1号楼原址为一坍塌废弃的宅基地,位于村路上方的山坡平地内。未来的功能将是整个度假村的接待登记处及简餐餐厅。

我们希望将新建的体块打散以适合周边乡村的小尺度,同时重塑场地的地形,将原来被完全平整的宅基地与周边的自然山体缝合起来,创造一个内部的台地系统,让使用者在建筑内外都可以感受到建筑与山体之间的地形联系。

三个对角交错抬升的体量获得了类似苏州沧浪亭中翠玲珑的局部空间体验,但

地面与屋顶高度的变化 既加强了场地地形的内部感受,又获得了连续空间的非日常性。同时结构和设备也获得了特别的表达机会。

设计中基础和局部地下室采用混凝土;主体部分采用钢框架结构来完成大跨度的采光窗洞,使室内获得连续通透的山林景观;而在屋顶部分采用了双向内倾的不对称木结构屋面,外高内低,外宽内窄,在尺度上进一步回应地形的高差起伏。而从内部看,这个木结构又从形态上隐喻了场地所在军港的造船业传统。

Located in a village by a military port in Zhoushan, looking out to the sea, the project site was formerly a collapsed homestead abandoned on a hillside above the country road. It is under transformation into a reception hall and restaurant for the future resort.

To acclimatise the newly designed to the scale of rural habitats, we break up the building volume into smaller bodies. The terrain is reshaped into a terrace system, corresponding to the surrounding mountainous topography, so that the connection with nature can be perceived all-round the building inside and out.

The three interlocked boxes recreate the spatial experience resembling CuiLinglong in Suzhou’s Pavilion CangLang. The diversification of the height of terrain and roof enhances the geographical feature. It reveals structures and service facilities in a particular manner, forming a continuously ascending space.

Concrete is used in the foundation and part of the basement, whereas to the main body, steel frame structure is applied to achieve large-span windows with continuous mountain views. In addition, a series of wooden butterfly roof is designed as asymmetrical with different eave heights, in response to the topographical features. Viewing from the interior, it resembles the frame of ships, as a memorial of the local shipbuilding tradition.

项目名称        舟山年轮公园度假村1号楼

Name            Zoring Park the Hidden                           Resort Villa 1#

项目地点        浙江·舟山

Location        Zhoushan, Zhejiang

项目规模        约180㎡

Area               Approx. 180㎡

项目类型        度假村接待中心

Genre             Reception

预计建成时间  2019年

Completed     2019

Year